Våre modeller
Alle menneskene på bildene våre er helt vanlige mennesker, ofte fotografens egen familie, slekt eller venner. I våre egne produksjoner bruker vi ofte såkalte people-modeller, også vanlige mennesker som har valgt å være modeller ved siden av sin vanlige jobb. Vi bruker ikke profesjonelle modeller, fordi vi ønsker at bildene skal gi en følelse av naturlighet og autentisitet, at personene ser ut til å høre hjemme i de miljøene som avbildes. Det hender at de som er avbildet i visse profesjonelle roller, faktisk er i sine virkelige jobber!
Hva har modellene blitt enige om?
For hver fotografering med mennesker blir de informert om hvordan bildene deres kan bli brukt. Før selve fotograferingen signerer de en avtale som kalles modellrelease. Denne avtalen gir oss som bildeleverandør rett til å selge en publiseringsrett til deg som kunde, slik at du kan bruke bildene til kommersielle og redaksjonelle formål. I tillatelsen fra modellene ligger det imidlertid en begrensning som sier at du som utgiver ikke kan krenke personene på bildet gjennom din publisering. Det er med andre ord alltid du som utgiver som er ansvarlig for at modellen ikke blir krenket, uavhengig av om det foreligger en modelltillatelse eller ikke.
Hva menes med sensitive publikasjoner, og kan de være støtende?
Noen sammenhenger kan anses som litt ekstra følsomme, der det kan være vanskelig å vite hvor grensen går for at en person skal oppfatte det som krenkende å vises på bildet. Noen eksempler på slike sammenhenger kan være ting knyttet til politikk, medisin, visse behandlingsformer som psykisk sykdom og lignende. Det kan være vanskelig å avgjøre om det er sensitivt eller ikke, men hvis du mener at det er du som bør bli sett i sammenhengen og så evt. føler en nøling rundt det, kan du være ganske sikker på at modellen også vil gjøre det.
Hva om jeg har behov for å publisere bilder av personer i sensitive situasjoner?
Det er egentlig ikke noe krav om å innhente ytterligere tillatelse fra modellene hvis du ønsker å publisere i en sensitiv sammenheng. Vi anbefaler imidlertid på det sterkeste at du gjør det, ellers kan det ende i en ubehagelig situasjon med erstatningskrav fra en modell som mener seg krenket. Å innhente tillatelse direkte fra modellen på forhånd er da en billig forsikring for å unngå ubehageligheter med ekstra kostnader i etterkant eller badwill for din egen merkevare.
Hva innebærer de nye GDPR-reglene for folk som jobber med bilder?
For noen år siden ble lovgivningen som regulerer hvordan vi alle kan håndtere personopplysninger, endret. Et bilde av en person regnes som en personopplysning, og GDPR gjelder for hvordan den kan håndteres. Med denne lovendringen har folk generelt blitt mer bevisste på sine rettigheter og hvordan personopplysningene deres brukes. Dette stiller større krav til alle oss som bruker, leverer og publiserer bilder enn for bare noen få år siden, om å respektere personvernet til de avbildede. Vi i Johnér verdsetter våre modeller høyt, og derfor er det i vår interesse å bidra til at du som publiserer skal kunne gjøre det på en trygg måte, selv om det dreier seg om såkalte sensitive sammenhenger.
Om nødvendig kan vi hjelpe deg med å få autorisasjon for publikasjonen din
Det er sjelden nødvendig, men hvis du er bekymret for at en bestemt publikasjon kan være sensitiv, er vi en av de få bildeleverandører som tilbyr oss å kontakte de aktuelle modellene og be dem om å godkjenne akkurat din publisering. Deretter gjør vi en jobb med å finne og kontakte modellen direkte, eller vi ber fotografen som har tatt releasen om å ta kontakt. Hvis modellen takker nei, kan vi også produsere og foreslå et alternativt bilde med en annen modell. Ettersom det er en tidkrevende prosess å få en slik godkjenning, er dette noe vi tar betalt for, kontakt oss for mer informasjon og et kostnadsoverslag.
Vi hjelper deg gjerne, så ta kontakt med oss hvis du vil vite mer
eller konsultere på publikasjonen din!
Du finner også gode råd på Presseforbundets side om pressens publiseringsregler, som du finner her:
Regler for publisering