close
"EN GOD FOTOBOK ER SOM ET MUSIKKSTYKKE"
Intervju med Jeppe Wikström, forlegger og fotograf i Svenska Bokförlaget Max Ström.
Forlaget spesialiserer seg på fotografiske bøker av høy kvalitet, og ble etablert i 1904 av Marika Stolpe og Jeppe Wikström. Forlaget gir ut ca 20 titler i året og en av titlene som har fått størst oppmerksomhet er "A Day In the World", der fotografer over hele kloden deltok og skildret 15. mai 2012 fra sitt perspektiv.
Max Ström er et bokforlag som med suksess utgir fotobøker. Fortell litt om bakgrunnen for at dere etablerte forlaget.
– Både Marika Stolpe og jeg, som etablerte forlaget, er i utgangspunktet fotografer. Vi oppdaget at det manglet et forlag som konsentrerte seg om fotobøker og som i tillegg hadde bred appell.

Hva må en virkelig god fotobok inneholde, synes du?
– En fotobok er nesten som et musikkstykke. Det må finnes sammenhengende toner. Det kan være en liten sonett eller en stor symfoni - men det må henge sammen. Selvsagt er bildene og fortellingen det som bærer boken, men formgivingen er ekstremt viktig - på linje med den tekniske utførelsen med repro og trykk.

Hva mener du er fotobokens USP, "Unique selling-point"?

– Fotoboken treffer mennesker uavhengig av alder, kultur, kjønn eller språk - nettopp det er fotobokens styrke. Videre tror jeg, at i en tid med lavoppløste bilder og utskrift av skjermdumper, er det et savn etter bilder som holder høy kvalitet, både i uttrykk og teknikk. Fotoboken er også en fantastisk gave - den er bare herlig!

Hvordan ser du på fotobokens rolle i samfunnet? Hvorfor snakkes det lite om fotobøker i kulturdebatten, og hvorfor er det få bøker som i det hele tatt blir vurdert og anmeldt?

– Mange kulturskribenter er fortsatt svært opptatt av det skrevne ord. Det kan virke som om det er flere diktsamlinger enn fotobøker som anmeldes. Det betyr selvsagt ikke at jeg mener det anmeldes for mange diktbøker, men jeg synes at fotoboken må komme mer fram i media. En utfordring er at det ikke finnes tilstrekkelig med kvalifiserte anmeldere.
Tips om fotobøker
Vi har samlet sammen en mengde gode fotoboktips fra interessante personer som vet hva de snakker om. God lesing - håper du finner mye av interesse. Vi ♥ fotobøker:
More Than Human - Tim Flach
Tim Flach at this point is a classic and always a go to. Quality and texture of the paper is a huge plus in addition to the great animal images.

// Tasha Hanna, Art Buyer, Havas Worldwide NYC, USA


Anders Petersen - Anders Petersen
Jeg vil anbefale boken om den svenske mesterfotografen Anders Petersen. En fantastisk samleutgave som skildrer mennesker, møter og livet med nærhet, varme og nysgjerrighet.

// Evelina Honyak, innkjøpsansvarlig shop, Fotografiska, Sveriges største kunsthall for foto.


Street Photography Now - Sophie Howarth & Stephen McLaren
Å fange et perfekt bilde under en reklamefotografering byr selvsagt på utfordringer, men som gatefotograf må du fange øyeblikket uten kontroll på lys, miljø eller mennesker. Derfor er denne boken en av mine favoritter. Fullpakket med inspirerende fotografier, som også kan lokke fram latter.

// Anna Roström, fotograf, Stockholm, Sverige
Pongezi - Anja Ligtenberg
My book recommendation is a beautiful book about an important subject that I worked on as photo editor. "Pongezi" by photographer Anja Ligtenberg. Pongezi means congratulations in Swahili. Congratulations to the Maasai girls in Kenya who become women without circumcision, and to a community that had the courage to break with a century old tradition. Pongezi offers a colorful, distinctive insight to the new ritual, how it came about and the joy it brings to the girls.

// Anna Herbst, Picture Editor, Johnér i NYC, USA


The Stanley Kubrick Archive - Alison Castle
Boken er stor og tykk og den mest omfattende studien av Stanley Kubrick som er gjort til nå. Den inneholder også en DVD med et intervju, og i det første opplaget får man også med en filmstripe fra "2001: En romodyssé". Boken er i to deler, den første inneholder bilder uten kommentarer fra Kubricks helt fantastiske filmer, i kronologisk rekkefølge. Den andre delen handler om den kreative prosessen og inneholder en stor mengde materiale fra regissørens arkiv; fotografier, skisser, rekvisitter og annet. Når jeg skal se - ikke lese - i denne boken pleier jeg å legge den på kjøkkenbordet og sakte begynne å bla. Jeg kommer aldri lenger enn første delen - den med bildene fra filmene - og fanges hver gang av den helt unike visuelle opplevelsen. Når jeg kommer til "2001: En romodyssé " mister jeg opplevelse av tid og rom og forsvinner inn i Kubricks verden. Et sted etter "The Shining" (Ondskapens hotell) pleier jeg sakte å vende tilbake til min egen virkelighet.

// Mattias Josefsson, jobber med lederskapsutvikling og er bilderedaktør, Stockholm, Sverige


Landmark: The Fields of Landscape Photography - William A Ewing
Den nylig utgitte boken "Landmark" ser på landskapsfotografiet i et bredere perspektiv. Her inkluderes miljøbilder, kollasjer, digitale landskap med mer. Det er en fantastisk oversikt over en aktuell sjanger i sin mest eksplosive periode. Anbefales på det varmeste.

// Helene Boström, Eier, Konst/ig Books, www.konstigbooks.com


she dances on Jackson - Vannessa Winship
I "She dances on Jackson" reiser Vanessa Winship i USA. I boken blander hun portretter med landskapsbilder som speiler et USA litt på siden av de forventningsfulle bildene. De svart-hvite storformatsportrettene formidler ro og stolthet og landskapsbildene skildrer miljøer man lett passerer uten å ha lagt merke til dem. Dette er en bok jeg blar langsomt gjennom fordi jeg kan hvile i hvert bilde.

// Magnus Westerborn, //Magnus Westerborn, fotograf og formann i Fotoförfattarna, Sverige
NYE BILDER
På førstesiden av vår webside er det en lenke øverst til høyre som heter "nye bilder". Klikk på lenken så ser du våre aller nyeste bilder. Midt i blinken, hvis du ikke helt vet hva du leter etter og trenger inspirasjon. Her finner du et utvalg av våre siste bilder:
Happy, scary Halloween!
Boy and a pumpkin
Fotograf: Fancy
Image #: FAN2018386
Halloween Party
Fotograf: Lena Granefelt
Image #: IMA64792
Pumpkin in garden
Fotograf: Hans Berggren
Image #: IMA92396