Kronikk av fotograf Ulla Montan
Mange bildebrukere og opphavsmenn taler retusjeringens sak. Men stadig oftere diskuteres utfordringer med overretusjerte bilder og hva det gjør med oss mennesker. I sin tankevekkende kronikk undres Ulla Montan, en av Sveriges mest anerkjente portrettfotografer, hvordan fravær av alder brer om seg.
Vi skaper historien om et utseende
I bildenes verden er fotografen blitt en plastisk kirurg. Karakter, alder og erfaring som speiles i ansiktet til den portretterte tas bort, og et glatt ansikt uten alder og med perfekt hud skapes og publiseres. Alle magasiner har vanligvis svært retusjerte omslag, og også fagpressen har i stor utstrekning hengt seg på denne trenden. I dagspressen retusjerer man ikke reportasjefoto, men portretter i sammenheng med større intervjuer blir ofte fikset på. Til og med forfatterportrett og portrett av vanlige mennesker retusjeres oftere enn før.
I den analoge tiden krevdes det stor dyktighet ved kopiering av bilder for å utføre samme sak. Men med digitalisering har retusjering fått en mer fremtredende og stadig voksende rolle. Det å fjerne aldersrelaterte linjer, rynker og poser under øynene, er i dag svært enkelt for en fotograf.

Da den svenske prinsessen Madeleine giftet seg med Chris O´Neill i 2013, engasjerte det svenske hoffet en fotograf for å ta bilder av brudeparet sammen med slekten.

Bilder med ulike slektninger ble lagt ut på hoffets hjemmeside. Ansiktene på bildene var så påfallende og kraftig retusjert at de minnet mer om dukker eller seriefigurer, enn virkelige mennesker. Bildene skapte oppmerksomhet og ble raskt spredd i både sosiale medier og i dagspressen, med kommentarer om den ekstreme bildemanipuleringen. Denne gangen hadde retusjeringen gått over styr og bildene var så manipulerte at det ble komisk.
Fotografen fikk spørsmål fra en kveldsavis om hvorfor det ble retusjert så kraftig. Chris O´Neill så ut som om han hadde gjennomgått en ansiktsløftning på de få timene som hadde gått fra vielsen fant sted. Under vielsen, som man kunne se på tv, så han helt annerledes ut og ikke så glatt i ansiktet. Fotografen nektet for retusjeringen og svarte at O´Neill antakelig bare var veldig glad for at han var nygift og derav forandringen i ansiktet. På grunn av kritikken tok hoffet raskt bort slektsbildene fra hjemmesiden.
Hva forteller alle disse glatte ansiktene om oss? Forlanger oppdragsgivere at fotoobjektene skal forynges og forskjønnes? Eller er det de som fotograferes som ber fotografen om å manipulere bildene?
Eller tar fotografen saken i egne hender og retusjerer der han eller hun synes det blir penere, og så leverer bildene uten å fortelle om manipuleringen? Eller er det så vanlig med retusjerte ansikter at alle tar det for gitt at portrett ser slik ut nå for tiden?
Jeg håper og tror at denne usanne bildeproduksjonen snart har kommet til veis ende. Jeg håper og tror at om ti år vil man le av den latterlige trenden å vise et drømmebilde, et eventyr om en persons ansikt. Tenk om Einstein og Doris Lessing ble fotografert og retusjert til å se ut som dukkene Ken og Barbie! Mennesker ønsker å se virkeligheten. Det er det som er sant som er interessant.

//Ulla Montan
Kronikken ble publisert første gang i den svenske avisen Fotografisk tidsskrift i desember 2014. Les mer om Ulla Montan på hennes hjemmeside: ullamontan.com. Takk til Ulla Montan og Jenny Morelli hos Fotografisk Tidsskrift som lot oss gjenbruke kronikken.
TIPS
Royalty-frie bilder med tidsbegrensning som tilvalg
Et royalty-fritt bilde prissettes normalt etter hvilken bildestørrelse du trenger og deretter har du rett til å benytte bildet uten tidsbegrensning. Men hvis du vet at du bare skal benytte bildet i en tidsbegrenset periode, kan du angi dette når du kjøper bildet, og kostnaden vil bli lavere. Du kan velge mellom tidsperioder på tre måneder, ett år eller ubegrenset bruk.

Ubegrenset bruk er fortsatt et konkurransekraftig alternativ for deg som vil sikre deg at du kan benytte bildene uten å følge med på tidsfrister. Og gode bilder koster mye mindre enn du tror!
Søk blant våre RF-bilder!
Søkeord "Naturlige modeller"
Apropos Ulla Montans tankevekkende kronikk vil også vi bidra til temaet ved å gi deg en snarvei til modeller som ser ut som folk flest. Med søkeordet "naturlige modeller" finner du kjapt og enkelt mennesker som skaper både gjenkjennelse og kontakt med betrakteren.
Vennligst vent...