Cecillia, hva er de vanligste spørsmålene om GDPR du får?
Det er mange som lurer på hvem som har ansvaret, særlig om man har kjøpt bilder fra bildebyråer, bildearkiver eller fotografer. Man lurer også på om man trenger samtykke fra personene som er avbildet.
Hvis vi begynner med spørsmålene om samtykke. Når trenger man samtykke fra noen man har fotografert eller filmet? Må samtykket være skriftlig, eller hvordan skal det dokumenteres?
Bilder og filmer krever at du har støtte i GDPR for å publisere dem. Hvis man kan identifisere personen på bildet, trengs altså et samtykke, dvs. godkjenning fra den som vises på bildet.
Et samtykke skal kunne legges frem i ettertid, dvs. være skriftlig eller spilles inn ved å filme en avtale eller lignende. Det mange glemmer i denne situasjonen, er at man også må informere personen man behandler personopplysninger om, om hvordan opplysningene lagres osv.
I tillegg må man huske på at et samtykke kan trekkes tilbake. Hvis den avbildede personen trekker tilbake samtykket, må man fjerne bildet.
Noen ganger kan det være hensiktsmessig med en modellavtale i stedet for samtykke. En avtale kan ikke trekkes tilbake på samme måte som samtykke. I en modellavtale kan man spesifisere hvilke medier bildene kan brukes i, i hvilket geografisk marked og i hvilken tidsperiode.
Hva må man
tenke på hvis man engasjerer en fotograf for et oppdrag?
Man må sørge for at det finnes avtaler slik at man kan bruke bildene på de måtene man vil i fremtiden, dvs. at det finnes avtaler med dem som er avbildet på bildene, og som spesifiserer hvilke medier bildene kan brukes i, i hvilket geografisk marked og i hvilken tidsperiode.
Og hva må man tenke på hvis man kjøper bilder fra et bildebyrå?
Akkurat det samme. Da må man ha en avtale med bildebyrået, og bildebyrået må sørge for at det er inngått avtale mellom dem og modellen.
|