close
masma78983, inspelning av video med tre unga killar

Sats på video i sosiale medier
Vil du også begynne å bruke video i sosiale medier, men vet ikke helt hvordan du skal begynne? Følg serien vår i to deler, der Anders Larsson fra produksjonsselskapet Anders och Mia gir oss sine beste tips om hvordan vi kommer i gang. Dessuten får vi vite hvilke programmer og hvilket utstyr vi kan ha nytte av i arbeidet.

Anders Larsson
Om Anders Larsson
Anders og samboeren hans Mia Kaasalainen driver produksjonsselskapet Anders och Mia. Anders och Mia produserer film for nett og sosiale medier for en rekke organisasjoner innenfor både privat og offentlig virksomhet. De underviser også i sosial video på blant annet Berghs School of Communication.

Hei, Anders! Hvorfor bør jeg satse på video i sosiale medier?
Film gir et større engasjement sammenlignet med tekst og stillbilder. Film påvirker flere og er et svært sterkt medium for å formidle følelser. Den visuelle fortellingen taler til oss på flere plan, og vi kan uttrykke mye på kort tid. Dessuten er det blitt enklere og billigere å produsere film i dag takket være den raske teknologiske utviklingen.
Men hvordan kommer jeg i gang som nybegynner?
Alt du trenger for å komme i gang, finner du på mobiltelefonen. Mobilen er et godt verktøy å begynne å eksperimentere med! Det handler om å våge å prøve, lære noe nytt, vurdere, korrigere og gå videre.

Begynn i det små med temaer og emner som interesserer deg. Ta gjerne utgangspunkt i et konkret behov i organisasjonen din. La oss si at dere ønsker å rekruttere nye ansatte og ser nytten av å gjøre det i sosiale medier ved hjelp av film. Da har du et tydelig formål, noe som ofte gir energi og ideer å gå videre med.

Hvordan tiltrekker vi oss nye medarbeidere med film? Kanskje velger du å lage en kort reportasje der du lar noen stemmer fra organisasjonen din fortelle om hvorfor de jobber der? Kanskje skildrer du noe spennende og spektakulært som organisasjonen din har gjort i løpet av året? Eller kanskje deler du en utfordrende fremtidsvisjon og spør åpent hvem som vil være med på reisen?

Mulighetene er uendelige, men det hjelper å ha et tydelig formål med filmen.

ima160833, bild av en mobilkamera som filmar en strand
scandinav_ucg6, person som sitter och väljer bilder vid dator
Hva trenger jeg av utstyr? Er det dyrt?
Det trenger ikke være dyrt. Rent teknisk trenger du et kamera. Mobilen funker utmerket! Så anbefaler jeg at du skaffer en mikrofon som du kobler til mobilen. Husk at god lyd er viktigere enn gode bilder.

Et stativ og gjerne en lyskilde, for eksempel en LED-lampe, kan også være bra å ha, spesielt i den mørke årstiden.

Du trenger også et redigeringsprogram, og der er det mye å velge mellom. Bruk også tid på å lære deg det grunnleggende. Det er mange gode kurs på nettet, blant annet på moderskeppet.se.
Hvilket redigeringsprogram bør jeg velge?
For å komme raskt i gang anbefaler jeg en helmobil arbeidsflyt med apper som iMovie eller Adobe Rush, avhengig av om du bruker iPhone eller Android.

Hvis film vil være en viktig del av kommunikasjonen og du vurderer å bruke film i mange forskjellige sammenhenger, anbefaler jeg at du lærer deg Adobe Premiere Pro (Mac og PC) eller Final Cut Pro (bare Mac). Terskelen er relativt høy, men når du behersker noen av disse verktøyene godt, kan du gjøre alt.

Det finnes mange enklere programmer/apper, men min erfaring er at man relativt raskt vokser ut av disse programmene og ofte havner i en arbeidsflyt der man må bruke flere verktøy for å komme i mål med produksjonen.

Hvis du har tenkt å arbeide mye med film, mener jeg det er like greit å gå i gang med et av de større verktøyene allerede fra begynnelsen. Hvis du bare har behov for å lage enklere filmer og prioriterer at det skal gå raskt, anbefaler jeg at du holder deg til mobilen.

masma68550, en person filmar ett gäng ungdomar som dansar
Suppler med
innkjøpte videoklipp
Har du ikke mulighet til å filme alt du vil vise i videoen din? Da kan du supplere med innkjøpte videoklipp. Johnérs videoklipp skildrer miljøer med skandinavisk følelse og bildespråk.

Hva bør jeg tenke på før jeg begynner?
Det viktigste er å gjennomføre en klassisk behovsanalyse og planlegge godt. Hvorfor skal vi bruke film? Hva er formålet med filmen? Hva vil vi at publikum skal gjøre etter at de har sett filmen? Hvem er målgruppen? Hva er budskapet? I hvilke kanaler finnes målgruppen? Forstår vi disse kanalene? Hvilket innhold er relevant for målgruppen?

Når vi har svart på disse spørsmålene, lager vi et manus. Vi planlegger hvilke scener vi trenger for å få ut budskapet.

Deretter kan du tenke på det visuelle storyboardet. Hvilke bildeutsnitt trenger vi? Når skal jeg bruke nærbilde eller helbilde? Skal kameraet bevege seg og hvorfor? Gjør det enkelt i begynnelsen. Det kan holde med 4-5 klipp med nøye utvalgte scener for å lage en god film med et sterkt budskap.

Med en gjennomtenkt plan får vi en smidigere arbeidsflyt og en mer effektiv prosess fra idé til ferdig produksjon sammenlignet med at vi "bare begynner å filme".

masma66138, kvinna vid inspelning
masma78943, filmar ungdomar som dansar

Har du et siste tips før vi går i gang?
Gjør det enkelt, se på hva andre gjør, og bli inspirert av filmer du selv liker, og som du ser har fungert godt.

Det er mange som er gode på å bruke film i kommunikasjonen sin, og det gjelder å se bak tingene for å få en bedre forståelse av effekten av film i sosiale medier i dag. I begynnelsen ville alle bli virale og få mange visninger. I dag ser vi mer på konvertering og effekten av filmene våre. Solgte vi mer? Ansatte vi flere? Klarte vi å påvirke i en sak? Ble nettseminaret vårt fullsatt?

Her er tre filmer å bli inspirert av:
Beijer Bygg - Dom kallar oss hantverkare
PP-Pension - Tänk på pensionen, gäller även dig i mediabranschen
Stockholm Vatten och Avfall - Tack för att du sorterar dina matrester

Flere tips kommer i del 2!
I nyhetsbrevet 14. april får vi lære mer om hva vi bør tenke på når vi filmer og redigerer video. Har du spørsmål om filming eller redigering som du vil ha svar på? Send gjerne inn spørsmål til nettredaktør Victoria Henriksson.

Fotografer: Hans Berggren (ima160833), Rania Rönntoft (scandinav_ucg6), Maskot Images (masma78983, masma65680, masma66138, masma78943).